Slide vakantie, relatie, scheiden of blijven - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Is vakantie de ultieme relatietest?

Heerlijk, de vakantieperiode is in zicht! We kijken er met z’n allen bijna het hele jaar naar uit. Plannen worden vaak al vroeg in het jaar gemaakt, daarmee begint de voorpret. Waar gaan we dit jaar naar toe? Weer naar onze favoriete camping in Duitsland of trekken we dit jaar eens rond in de wijde natuur? Vakantie staat in ieder geval voor lekker de boel de boel laten, niks moet en alles mag en samen heerlijk genieten van je vrije tijd.

Maar de vakantie kan helaas ook een ultieme relatietest zijn. Niet voor niets zien we na de zomervakantie altijd het hoogste aantal aanvragen van echtscheidingen. Volgens psychologen verhoogt de vakantie de kans op conflicten. De vreemde omgeving, een heel ander levenspatroon en het meer dan normaal op elkaars lip zitten, heeft hier veel invloed op. En helemaal als je andere ideeën of interesses hebt over hoe je de vakantie gaat invullen. Wat als u liever op het strand ligt, terwijl uw partner musea wilt gaan bezoeken? Net als in het ‘gewone’ leven, zult u compromissen moeten sluiten.

Laatste redmiddel?

De vakantie wordt ook vaak aangegrepen om de relatie nieuw leven in te blazen. Loopt uw relatie echter al voor de vakantie niet helemaal lekker, omdat u bijvoorbeeld uit elkaar aan het groeien bent, dan zult u tijdens de vakantie ook echt aan die relatie moeten werken. Alleen rust, ontspanning en tijd voor elkaar,is dan niet de oplossing. Een relatie is per slot van rekening investeren in elkaar. U moet tezamen de pijnpunten boven water halen, verwachtingen naar elkaar uitspreken en samen afspraken moeten maken over hoe samen verder. Wees hierbij eerlijk tegen elkaar en spreek dingen uit, want anders kunnen kleine dingetjes opgeblazen worden en net de emmer doen overlopen. Zoals bijvoorbeeld het verkeerd opzetten van de tent. En… ook ná de vakantie zult u tijd voor elkaar moet blijven vrijmaken!

Tips om tijdens de vakantie uw relatie te behouden

Wilt u uw vakantie aangrijpen als serieuze mogelijkheid om een positieve draai te geven aan uw relatie? Graag geven wij u een aantal tips* om de kans van slagen te vergroten.

  • Probeer voor de vakantie al zo veel mogelijk voorbereidingen op tijd te treffen. Neem als het kan een paar dagen eerder vrij. Zorg dat uw eigen tempo al wat lager ligt vóór u op vakantie gaat.
  • Neem na aankomst de tijd om te acclimatiseren. Geef elkaar de ruimte om op uw eigen manier te wennen aan de vakantie. Vaak komen juist aan het begin van de vakantie de uitbarstingen. De verandering van een druk bestaan naar een ‘ontspannen’ vakantie geeft vaak stress. Temper de hoog gespannen verwachtingen van uw partner: die is ook moe.

  • Beschouw tegenslagen als een normaal onderdeel van de vakantie. Er kan van alles mis gaan: de accommodatie valt tegen, het weer is slecht, u krijgt autopech, of u wordt ziek van het eten. De kinderen kunnen lastig zijn, hun slaapritme verandert, of ze kunnen hun draai niet vinden. Bedenk vooraf dat je dit zult zien als uitdagingen die bij de vakantie horen. En probeer – echte rampen daargelaten – ook de humor ervan in te zien.
  • Prijs elkaar zo nu en dan om wat de ander doet. Kijk naar wat er wél geregeld is en wat er wél goed gaat, en kijk ’s avonds samen terug naar wat er die dag allemaal voor leuks gebeurd is. 
  • Spreek samen af wat u tijdens de vakantie wilt gaan ondernemen. Bedenk wat u samen wilt doen en wat u eventueel in uw eentje wil doen. Geef elkaar de ruimte om ook op vakantie zo nu en dan uw eigen plan te kunnen trekken. Zo zorgt u voor een goede balans tussen inspanning en ontspanning.
  • Plan rustdagen tussendoor, en voldoende tijd om te lezen of te luieren. Het is bijvoorbeeld slim om activiteiten om de dag te plannen en er zelfs rekening mee te houden dat u er dit jaar helemaal niet aan toekomt om ook maar iets van uw plannen uit te voeren. Dan maar niet dat kasteel bezocht of die kano gehuurd. 

Twijfels over scheiden of blijven?

Heeft u tijdens of na de vakantie toch twijfels of u wilt scheiden of blijven? Denk dan goed na over uw redenen om wel of niet te scheiden. Er hangt veel van uw beslissing af, maak dus goed doordachte afwegingen. Een motief om te blijven kan zijn dat u allebei nog bereid bent om te vechten voor uw relatie omdat u bijvoorbeeld nog van elkaar houdt. Ook kunnen (thuiswonende) kinderen, uw financiële positie en alles wat u samen opgebouwd en gedeeld heeft redenen zijn om samen door te gaan.

Bedenk wel dat vechten voor de relatie tijd, energie en doorzettingsvermogen vereist. U moet allebei kenbaar maken wat u graag zou willen en daar tezamen over onderhandelen. En u moet voor uzelf bepalen wat u minimaal nodig heeft om de relatie voort te zetten. En kan uw partner u dit geven? Wees daarbij realistisch, een ideale situatie bestaat niet.

Vaak is het moeilijk om samen tot een oplossing voor de huwelijksproblemen te komen. Om te onderzoeken of uw relatie nog levensvatbaar is, kunt u ook professionele hulp inschakelen zoals een relatietherapeut of -coach. Samen bekijkt u of uw wensen en verwachtingen nog met elkaar overeenkomen. Het bespreken van onderliggende patronen en de wirwar van emoties, kan u helpen uit een negatieve spiraal te komen.

Bekijk ook ons nieuwsartikel over scheiden of blijven met een relatietest. 

Is de uitkomst toch scheiden?

Als u voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet u over het algemeen niet wat er allemaal op u afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de allereerste belangrijke stap. Ga kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u veel informatie over hoe u uw nieuwe toekomst kunt plannen. Bijvoorbeeld bij ons thema van de vorige maand waarin we alle stappen en onderwerpen die van start tot finish op uw weg komen inzichtelijk hebben gemaakt. Deze maand zullen wij nog wat meer kennis en ervaring met u delen om uw nieuwe toekomst vorm te kunnen geven. Blijf ons dus volgen. En heeft u vragen of hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder op weg.

Meer nieuws over dit thema

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner Hilversum - Bilthoven - SoestWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”.

In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode.

Vraag het boekje nu aan

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen

* Bron: www.ouders.nl / Justine Pardoen