Slide Tips voor grootouders bij een scheiding - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Tips voor ouders en grootouders bij een scheiding

De tweede zondag in mei… een speciale dag voor alle moeders. Lekker verwend worden met een niet alledaags ontbijt: verse sinaasappelsap, croissantjes en een hard of zacht gekookt eitje. Gezellig met het gezin aan tafel. En zelfgemaakte cadeautjes natuurlijk: op school een mooie tekening gemaakt of iets geboetseerd, speciaal voor moeder. En natuurlijk ook op bezoek bij oma, ook zij is moeder en verdient ook op deze dag ook extra aandacht. Lekker samen aan de taart en een bosje bloemen mee. Wie is hier niet mee opgegroeid?

Als ouders aan het scheiden zijn, is dit laatste echter niet zo vanzelfsprekend. Vaak tot groot verdriet van zowel het kind als oma. Want ook bij grootouders kan een echtscheiding voor veel leed zorgen. Uit een onderzoek van TNS NIPO in opdracht van Plus Magazine, is voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders geworden.

Ook wij horen in onze praktijk vaak over verstoorde familiebanden met opa’s en oma’s. En vooral bij vechtscheidingen. In die situaties wordt dan niet vanuit het belang van het kind gehandeld, maar er wordt puur vanuit de emoties gereageerd. En het kind? En oma? Die worden daardoor onderdeel van het conflict. Wij geven u als ouders en als grootouders graag wat tips om de familiebanden te behouden.

Tips voor grootouders

 • Vang je kleinkind op zonder stemming te maken tegen één van de ouders:
  • Geeft het kind stabiliteit in een moeilijke periode
  • Kinderen zijn loyaal naar vader en moeder, dus kies geen partij
 • Biedt een luisterend oor en ondersteun je kind, maar versterk haar/zijn emoties t.a.v. de scheiding niet. Naar de buitenwereld ben je dus neutraal. Je ex-schoonzoon/dochter blijft nu eenmaal de vader/moeder van je kleinkind.
 • Wees loyaal aan je kind, maar wordt geen onderdeel van het conflict door je kind door dik en dun te verdedigen
 • Nodig je kleinkind uit om te komen logeren of maak uitstapjes. Houdt daarbij vast aan de vaste gewoontes, wat je altijd doet. Zo blijft het voor het kleinkind herkenbaar. Ga dus geen extra dingen doen.
 • Blijf bij het kleinkind informeren naar het gezin, waarvan het kleinkind deel uitmaakt na de scheiding. Toon interesse voor het nieuwe thuis, maar hoor het kleinkind niet uit.
 • Door de scheiding gaan oude tradities verloren, maak dus nieuwe tradities. Bijvoorbeeld een paar keer per jaar een opa- of omadag.
 • Mag je je kleinkind niet meer zien? Blijf verjaardagen/examens, sportprestaties volgen en stuur kaartjes, gebruik Facebook of WhatsApp of stuur een cadeautje. Daarmee laat je aan je kleinkind weten, dat je hem/haar niet vergeten bent. Dit opent de mogelijkheid, dat je kleinkind later zelf contact opneemt. En ook al duurt het lang, geef nooit op.

Tips voor ouders

 • Koppel het belang van je kind los van je eigen emoties in de scheiding. Gebruik het kind niet als een machtsmiddel ten opzichte van je ex en dus naar zijn of haar ouders.
 • Kijk naar het belang van de grootouders voor je kinderen. Dat belang is:
  • Grootouders kunnen voor de kleinkinderen juist een enorm rustpunt en steun zijn
  • Voor de kinderen vallen al veel zekerheden weg
  • Grootouders hebben doorgaans alle tijd en ruimte voor de kleinkinderen, terwijl de ouders druk bezig zijn met hun eigen leven weer naar een nieuwe toekomst te krijgen
  • Volgens familietherapeuten hebben kleinkinderen die veel contact met hun grootouders hebben, minder emotionele problemen en gedragsproblemen, dan kinderen die hun grootouders nauwelijks kennen.
  • Veel grootouders passen op doordeweekse werkdagen op de kleinkinderen. Juist na de scheiding zal je ze hard nodig hebben.

Tips voor de familiebanden

Belang kind centraal

In onze begeleiding besteden we in het ouderschapsplan ook altijd aandacht aan de familiebanden met opa’s en oma’s. Zodat dit onderwerp ook voor u als ouder én in het belang van uw kinderen voor uw nieuwe toekomst goed geregeld is. Want besef u dat grootouders altijd bij de rechter omgang met hun kleinkind kunnen aanvragen door een verzoekschrift in te dienen bij de kinderrechter. In principe zal de kinderrechter welwillend staan ten opzichte van zo’n verzoek, tenzij de rechter die omgang niet in het belang van het kind vindt. En in die situatie wilt u toch niet terecht komen? De scheiding op zich is al moeilijk genoeg, voor u en voor uw kind(eren).

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner KennemerlandWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. 

In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode.

Vraag het boekje nu aan

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen