man Alles goed geregeld voor onze nieuwe toekomst - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Saskia: “Zoek uit bij welke instanties je kunt en moet aankloppen om aan informatie te komen om het een en ander te regelen in verband met huis, bezittingen, bankzaken en pensioenen.”

Stappenplan echtscheiding

Het is geen gemakkelijk proces, een echtscheiding. Er zijn verschillende stappen die u moet nemen. Maar welke stappen dan en hoe kunt u deze het beste zetten? In het onderstaande stappenplan echtscheiding hebben wij ze voor u op een rijtje gezet en geven wij u om u te helpen een aantal tips.

Dit is misschien ook meteen de moeilijkste stap van het stappenplan echtscheiding. Hoe vertelt u aan uw partner dat u wilt scheiden? U moet het in ieder geval altijd persoonlijk vertellen! Er kunnen tijdens de scheidingsprocedure veel problemen voorkomen worden door de manier waarop u uw partner informeert dat u wilt scheiden.

Belangrijk is dat u een rustig moment kiest en rustig en in hoofdzaken vertelt dat u wilt scheiden. En geef uw partner ruimte om te reageren. Bedenk hierbij dat deze reacties door de ernstige boodschap die u brengt, tegenstrijdig kunnen zijn aan het normale karakter van uw partner. Daarnaast komt ontkenning vaak voor, het kan dus voorkomen dat u de boodschap in een later stadium nogmaals moet herhalen. Staat u voor 100% achter uw beslissing, geef uw partner dan geen hoop maar blijf aangeven dat de scheiding voor u echt de enige weg is.

Heeft u na een (lange) periode besloten om te gaan scheiden? Dan is de tijd aangebroken om het de kinderen te vertellen. Het kan zijn dat u en uw partner van mening verschillen over het wanneer en hoe. Het is belangrijk dat u hier samen goed over nadenkt. Tip: wacht er in ieder geval niet te lang mee en zeker niet totdat de scheiding definitief rond is!

Voorop staat dat er een rustig moment moet worden uitgezocht. Breng de boodschap altijd samen en leg vooral alles op een duidelijke en rustige manier uit. Benadruk dat het niet hun schuld is en dat om valse hoop te voorkomen de scheiding definitief is. Spreek in niet in negatieve bewoordingen over elkaar en laat de kinderen nooit tussen u beiden kiezen!

Heeft u er moeite mee om het uw kinderen te vertellen? Een mediator kan u begeleiden in de voor u beste manier.

Schakel professionele hulp in van een specialist in echtscheidingen. Dat kan een mediator, advocaat of een financieel expert zijn. U en uw partner maken samen met deze adviseur afspraken over de scheiding. Het hangt van uw wensen en behoeften af welke adviseur het beste bij u past.

Meer informatie vindt u op Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Een financieel plan is het meest complexe puzzelstuk van het stappenplan echtscheiding. Er is namelijk een hoop financiële, fiscale en juridische kennis voor nodig. Hoe worden de bezittingen en schulden verdeeld, hoe zit het met het huis, wat is de hoogte van de alimentatie, het eventuele vermogen en het pensioen? Laat in ieder geval een financieel deskundige meekijken! In het echtscheidingsconvenant worden door de echtscheidingsadviseur de gemaakte afspraken vastgelegd.

Lees meer over financieel advies bij een scheiding.

U heeft als ouders een zorgplicht voor uw kinderen. U moet een ouderschapsplan maken als u wilt scheiden. Dat plan betreft uw minderjarige kinderen. Hierin komen de gemaakte afspraken over de zorg- en opvoedingstaken te staan. Het ouderschapsplan is een onderdeel van het verzoekschrift tot echtscheiding. Bij het maken van het ouderschapsplan kan uw echtscheidingsadviseur u natuurlijk helpen.

Als er overal afspraken over zijn gemaakt, dan is de scheiding bij de rechtbank alleen maar een formaliteit. De goedkeuring van het verzoek tot echtscheiding legt de rechter vast in een echtscheidingsbeschikking.

Als de uitspraak van de rechter is ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand, bent u pas officieel gescheiden. Uw echtscheidingsadviseur zal dit voor u verzorgen, zodra dit geregeld is bent u definitief gescheiden. De beschikking moet overigens binnen 6 maanden ingeschreven zijn. U moet er dus op letten dat de adviseur deze termijn niet overschrijdt want na deze periode is het document niet meer geldig.

Een niet onbelangrijke stap in het stappenplan echtscheiding. Na uw scheiding kunnen er nog nieuwe zaken spelen. Zoals bijvoorbeeld belastingen, nieuwe wetten en regels. Daarnaast kan uw leefsituatie veranderen en daardoor is er misschien een herberekening van de alimentatie nodig. Of een herziening van het ouderschapsplan. Uw (financiële) adviseur kan u hierin begeleiden.

Waarom de Scheidingsplanner Haarlem, Heemstede, Velserbroek

Han Assman | De Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen