Scheiding en de fiscus: moeilijker kunnen ze het niet maken - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Scheiding en de fiscus: moeilijker kunnen ze het niet maken

In de maand maart staat bij ons alles in het teken van de fiscale gevolgen van een echtscheiding. Fiscaal gezien worden namelijk vaak niet de juiste afspraken gemaakt en de Belastingdienst ziet hier wel streng op toe. Het is ook een lastig onderwerp bij een scheiding. De fiscale wetgeving is namelijk bijna nooit voor slechts één uitleg vatbaar, de fiscale wereld is soms zelf verdeeld en de Belastingdienst neem vaak geen duidelijk standpunt in. Maar wij houden wel van een uitdaging, en om de fiscale problematiek van alle kanten te bekijken en voor onze klanten tot de beste oplossingen te komen. Wij geven u in dit artikel een hele korte bloemlezing van onze dagelijkse praktijk.

Scheiding fiscaal gezien: eigen huis

Het eigen huis (met hypotheek) is in eigendom bij beide partners en moet als gevolg van de scheiding verkocht worden. De woonlasten zijn anders gewoon te hoog. Eén van de partners is reeds uit de eigen woning vertrokken en huurt nu een woning. De andere partner blijft in de woning wonen. De vertrekkende partner verliest 2 jaar na vertrek het recht op aftrek van de hypotheekrente voor zijn of haar aandeel in de hypotheek. En de woning is nog niet verkocht….. Dat betekent dus dat de netto woonlasten omhoog gaan.

De partner die de hypotheekrenteaftrek verliest, stelt aan de andere partner voor om van stuivertje te verwisselen: als ik nu weer in de woning ga wonen en jij gaat in de huurwoning wonen. De woning wordt voor mij dan weer een fiscale eigen woning en mijn hypotheekrente is weer aftrekbaar. En voor jou gaat die tweejaarperiode lopen, waarin jouw aandeel in de hypotheekrente in die periode ook aftrekbaar is. Dus weer 100% aftrek van de hypotheekrente. Lijkt een goede oplossing niet waar? Helaas is de fiscale wereld erg verdeeld over het feit of voor de partner die dan naar de huurwoning vertrekt inderdaad die rente aftrekbaar is. Er zijn stemmen voor en tegen. Een duidelijk standpunt van de belastingdienst is er nog niet. Wat doe je dan als je voor deze beslissing komt te staan?

Nog een ander voorbeeld 

Ook in het kader van de eigen woning: de netto-woonlasten (na belastingaftrek op basis van de fiscale regels na toedeling en scheiding) vallen bij toedeling van de woning aan één van partners binnen het budget van die partner. Die partner wil ook nog eens graag in de woning blijven wonen. Alleen…… de hypotheekverstrekker werkt niet mee. Maar de andere partner wil toch geen andere woning kopen en vindt daarom het niet erg om verbonden te blijven aan de hypotheek. Deze partner wil echter alleen geen risico meer lopen voor een waardeverandering van de woning en ook niet in discussies terecht komen over het onderhoud aan de woning en wil daar ook geen bijdrage meer aan leveren.

Een oplossing zou gevonden kunnen worden in het toedelen van het economisch eigendom van de woning aan de partner die in het huis wil blijven wonen. Het grote vraagpunt is echter: hoe zit het met de overdrachtsbelasting? In de wet kennen we een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting in het kader van een echtscheiding. Maar geldt die ook voor de toedeling van het economische eigendom? En zit er nog een verschil of er sprake is van een gemeenschap van goederen, huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden of bij samenwoners? De meningen zijn verdeeld. De ene fiscale specialist – met een goede en bekende naam in het vakgebied – geeft aan geen problemen te zien. De vrijstelling was van toepassing. Maar – u raadt het al – een andere vakspecialist geeft weer aan dat de vrijstelling niet van toepassing is.

Overigens gaan we hier alleen op de fiscale gevolgen in. De discussies omtrent de voor- en nadelen van het economisch eigendom en geen ontslag voor de hoofdelijke aansprakelijkheid laten we nu even buiten beschouwing. Uiteraard bij onze klanten aan tafel niet. Dit zijn slechts twee voorbeelden uit onze dagelijkse praktijk. En zo zijn er nog veel meer. Wij zijn benieuwd tegen welke fiscale problemen u bent aangelopen bij uw scheiding.

Creatief en flexibel

Het mooie van mediation is dat, doordat de partners met elkaar in gesprek zijn, voor beide partners naar de meest optimale fiscale oplossing kan worden gezocht in het convenant. Uiteraard gebaseerd op de wensen en doelstellingen die de partners in de afwikkeling van hun scheiding willen bereiken. De partners behouden flexibiliteit en de mogelijkheid van maatwerk wat je bij een vechtscheiding niet hebt. En voor die meest optimale oplossing moet je creatief denken: wat kan wel en wat kan niet? En als dat onduidelijk is: dan zoeken wij dat nog verder voor onze klanten uit.

Lees ook

Fiscale valkuilen bij een scheiding

Scheiden en eigen woning

Veelgestelde vragen scheiden en eigen woning