Scheiden we te snel? - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Opmerkingen die ik geregeld te horen krijg als Scheidingsplanner: “mensen scheiden vandaag de dag veel te snel” of “als er maar even iets tegenzit in een relatie, dan kiezen mensen al voor een echtscheiding”. En dan dikwijls van mensen die zelf wél een goede relatie hebben en zich hierdoor moeilijk kunnen verplaatsen in mensen waarbij dat niet zo is. Uit de vele gesprekken die ik in mijn praktijk heb met mensen die hebben besloten te gaan scheiden, trek ik andere conclusies.

Proces van jaren

Over het algemeen gaat aan het besluit om te gaan scheiden een lange periode van wikken en wegen vooraf. Heel vaak is dat een proces van jaren. Er wordt samen hard gewerkt aan het verbeteren van de relatie, mét of zonder hulp van een relatietherapeut. Belangen worden tegen elkaar afgewogen. Aan de ene kant het eigen belang. Aan de andere kant de belangen van de partner. En niet te vergeten de belangen van de kinderen. En wat is dan beter? Het voortzetten van de relatie, ook al verloopt niet alles even goed? Of een scheiding met alle gevolgen die daarbij horen?

Start van de zoektocht

Als de nadelen van het voortzetten van de relatie zwaarder beginnen te wegen dan de voordelen, dan komt een mogelijke scheiding pas echt in beeld. En dan start de zoektocht. Naar bevestiging van het eigen gevoel om te gaan scheiden. Door bijvoorbeeld een vriend of vriendin in vertrouwen te nemen. De partner confronteren met wens om de relatie te beëindigen. Op internet wordt veelvuldig gezocht naar informatie. Verhalen van lotgenoten worden gebruikt om de eigen situatie in perspectief te kunnen plaatsen. En soms worden de kinderen op de hoogte gebracht van de situatie die ontstaan is tussen de ouders.

Is de beslissing scheiden?

Ja, wat doe je dan? Bijna niemand kan alle gevolgen van een scheiding goed overzien. Bovendien komen als je gaat scheiden de belangen van de beide partners niet meer volledig met elkaar overeen. Hoe ga je dan samen goede afspraken maken? Tip: zoek hulp! Kies samen voor een bemiddelaar die je uit de huidige situatie loodst en je een perspectief schetst voor de toekomst. Als dat perspectief voor beide partner weer in beeld komt, dan ontstaat er beweging. En die beweging is nodig. Want zonder die beweging ontstaat er een impasse die kan leiden tot een onnodig conflict waar uiteindelijk niemand beter van wordt.

Meer tips lezen? Ga naar ‘Scheiden en nu?

Schrijver van dit artikel: Frank van Boxtel – Scheidingsplanner Oost-Brabant