Slide geef je kind geen vechtscheiding cadeau - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Scheiden en kinderen: geef ze geen vechtscheiding cadeau!

Op 1 juni vieren we wereldwijd de Internationale Dag van het Kind. In 1954 is deze dag door de Verenigde Naties in het leven geroepen. Zodat alle kinderrechten actueel gehouden worden, we niet vergeten om het onschuldige karakter van kinderen te vieren en om actie te ondernemen voor het welzijn van elk kind op aarde. 

Kinderen in een scheiding

Helaas gaat het met het welzijn van kinderen vaak mis in een echtscheiding, en vooral bij een vechtscheiding. Is een scheiding voor volwassenen al een moeilijke situatie, kinderen zijn toch het meest kwetsbaar in dit proces. Want hoe oud ze ook zijn, een scheiding heeft voor hun de grootste gevolgen. Uit cijfers blijkt dat steeds meer kinderen de dupe worden van een vechtscheiding. En dat laat u uw kinderen toch niet gebeuren? Vraag uzelf daarom af hoe u wilt dat de kinderen later op de echtscheiding terugkijken. Dat de spanningen en ruzies tussen hun ouders onuitwisbaar in hun geheugen staan of dat ze het fijn vinden dat u het samen zo goed heeft aangepakt? Realiseer u dat kinderen meer meekrijgen van een scheiding dan u denkt. U bent verantwoordelijk voor het welzijn van uw kinderen, dus bescherm ze en voorkom ten alle tijden een vechtscheiding!

Open brief Villa Pinedo

Jaarlijks krijgen zo’n 70.000 kinderen in Nederland te maken met een scheiding. In de praktijk blijkt maar al te vaak dat er tijdens en zeker ook na dit proces te weinig aandacht bestaat voor de gedachten en gevoelens van kinderen. Om hier verandering in te brengen heeft Stichting Villa Pinedo samen met jongeren een open brief opgesteld. Deze open brief moet volwassenen bewust maken wat er in het hoofd en hart omgaat van kinderen tijdens het scheidingsproces. Lees gedeeltes uit de open brief met ons mee:

Alles wat veilig en vertrouwd was wordt ineens anders. Veel van ons moeten verhuizen, naar een andere school, wennen aan jullie nieuwe liefdes en in het ergste geval 1 van de ouders heel erg missen. En dat doet pijn.

Weten jullie wel hoeveel verdriet we soms stiekem hebben? Als we de boodschapper moeten zijn. Als we moeten luisteren naar de gemene dingen die jullie over elkaar zeggen. Als we zien dat jullie elkaar negeren waar we bij zijn.

Dus mogen we jullie een paar dingen vragen?

->   Laat ons alsjeblieft geen kant kiezen
->   Maak geen ruzie waar we bij zijn
->   Zeg geen slechte dingen over elkaar tegen ons
->   Geef ons tijd om te wennen aan de nieuwe situatie
->   Luister echt naar wat we te zeggen hebben
->   Geef ons de ruimte om van jullie allebei te houden

Namens alle jongeren van Villa Pinedo

Lees hier de gehele open brief

Als je mijn vader beledigt, dan voelt het alsof je mij ook beledigt”

Rachel, 13 jaar

3 tips om een vechtscheiding te voorkomen

1. Verdiep je in de wereld van scheiden.

Als je voor het eerst met een scheiding te maken krijgt, dan weet je vaak niet wat er allemaal op je afkomt. Een goede voorbereiding op het scheidingsproces is dan de 1ste stap. Ga dus kennis vergaren. Wat zijn de gevolgen? Hoe gaat u het aanpakken? Welke professionele hulp gaat u zoeken? Op onze website vindt u over alle onderwerpen veel informatie.

 

2. Geef elkaar de ruimte

Geef elkaar de ruimte, zeker als u nog onder 1 dak woont. In zo’n situatie kan de vlam makkelijker in de pan slaan. Ga bijvoorbeeld om en om het weekend weg, dat creëert voor beide rustmomenten. En zo leert u allebei ook om los te laten.

3. Leg de schuld niet bij de ander

Waarschijnlijk verschilt u van mening waarom u gaat scheiden. Door alle emoties wordt de schuld vaak alleen bij de ander neergelegd.  Doe dit niet. U gaat elkaar alleen maar verwijten lopen maken met als gevolg dat u ook geen respect meer voor elkaar heeft. Dat lost niets op.

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner KennemerlandWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. 

In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode.

Vraag het boekje nu aan

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen