Slide scheiden op oudere leeftijd - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Het Pluspakket – scheiden op latere leeftijd

Tot de dood ons scheidt… het is niet meer zo vanzelfsprekend meer, ook op oudere leeftijd niet. Cijfers van het CBS laten een zeer duidelijke stijging zien van het percentage echtscheidingen onder 50- en 60-jarigen en zelfs onder de 70- tot 80-jarigen. Aan de ene kant heeft het ermee te maken dat het tegenwoordig gemakkelijker is om te scheiden, en aan de andere kant omdat men nu anders tegen relaties aankijkt dan vroeger. Zo zijn vrouwen onder andere onafhankelijker en zelfstandiger geworden, waardoor ze gemakkelijker zelf een nieuwe toekomst kunnen opbouwen. Bovendien verandert de wereld, durven mensen meer keuzes te maken en zijn er meer mogelijkheden om persoonlijk geluk te bereiken.

Gevolgen scheiden op oudere leeftijd

Natuurlijk zijn er overeenkomsten met de gevolgen van een scheiding bij 30- en 40-jarigen, maar er zijn zeker ook verschillen als je na je 50ste gaat scheiden. Op het emotionele vlak zijn de gevoelens vaak gelijk. Het gevoel achtergelaten te worden, niet meer goed genoeg zijn in combinatie met ongeloof, pijn, onzekerheid en machteloosheid is niet leeftijdsgebonden. Wel komt op deze leeftijd de droom van een mooie ouwe dag met elkaar dichterbij. Als die droom op het ‘laatst’ uit in duigen valt, dan is de angst voor het alleen oud worden groot. Misschien gaat u zelfs wel voor het eerst van uw leven alleen wonen?

Vooral op financieel gebied spelen bij een echtscheiding van 55-plussers bepaalde zaken een veel grotere hoofdrol.  U zit dichter tegen uw pensioen aan of bent al met pensioen, inzicht in de langere termijn wat betreft de inkomsten en uitgaven is daarom nog belangrijker dan als u jonger bent. Een essentieel verschil is dat er minder naar het huidige inkomen gekeken wordt, maar meer naar het toekomstig vermogen. Als u de vijftig gepasseerd bent, dan is de kans groot dat u meer aan ouderdomspensioen moet verdelen, dan wat u nog aan toekomstig recht zelf kunt opbouwen. Dat wordt niet alleen maar door uw leeftijd veroorzaakt, maar ook door wat er gaandeweg is veranderd aan de pensioenregelingen zelf.

Ook het behoud van de familiebanden is in deze levensfase enorm belangrijk. Vaak wordt er doordeweeks op de kleinkinderen gepast omdat de ouders aan het werk zijn. Volwassen kinderen en kleinkinderen moeten niet gedwongen worden een keuze te maken voor één van de (groot)ouders. Zij hebben recht op een relatie met beide ouders of opa én oma. Hier zal tijdens de echtscheiding extra aandacht aan besteed moeten worden.

Ons pluspakket

Omdat een scheiding op een oudere leeftijd zeker op financieel gebied andere gevolgen kent, hebben wij een speciaal Scheidingsplan ontwikkeld voor 55-plussers: het Pluspakket. In het pakket is voor verschillende onderwerpen een extra verkorte financiële planning opgenomen tot de ongeveer de 80-jarige leeftijd van de scheidende partners. We kijken in het Pluspakket dus veel meer naar de langere termijn dan bij een scheiding op jongere leeftijd.

De voordelen van het Pluspakket

•  Geheel toegespitst op wat in deze levensfase belangrijk is
•  Inzicht in uw financiële toekomst op een langere termijn
•  Extra (financiële) planning voor essentiele onderwerpen

In het Plus-pakket geven we extra aandacht aan:

Woonwensen krijgen extra aandacht in het PluspakketWoonwensen

Indien u na de scheiding in een koopwoning wilt gaan wonen, dan wordt de realiseerbare hypotheek niet alleen maar gebaseerd op het inkomen dat u op dit moment verdient. Ook uw pensioeninkomen wordt in de hypotheekbeoordeling betrokken. Dit kan grote invloed hebben op de woonwensen die u heeft.

pensioenvereveningPensioenverevening

Hoe gaan we om met de verevening van de pensioenen? Delen we de opgebouwde pensioenen 50:50 conform de wet of is het juist raadzamer om tot een andere verdeling over te gaan, bijvoorbeeld in verband met de woonwensen en de realiseerbare hypotheek.

lijfrenteverzekering krijgen extra aandacht in het PluspakketLijfrenteverzekering

Als er kapitaal is opgebouwd in lijfrenteverzekeringen: wat daarmee te doen in de verdeling of verrekening van het vermogen? En wanneer heeft u het nodig?

.

behoud familiebanden krijgen extra aandacht in het PluspakketBehoud familiebanden

Altijd standaard een onderdeel van ons scheidingstraject bij welke scheiding dan ook, maar in deze levensfase extra belangrijk. Daarom besteden we in het Pluspakket nog meer aandacht aan dit onderwerp.

partneralimentatiePartneralimentatie

Welke invloed hebben de pensioen- en eventuele lijfrente-uitkeringen op de partneralimentatie?

Bedenk dat alle financiële onderwerpen invloed op elkaar hebben. Zoals welk budget er voor de langere termijn beschikbaar is als de AOW, het pensioen en de lijfrenteverzekering ingaat. Zijn de woonlasten dan nog te dragen? Het is derhalve belangrijk om deze onderwerpen extra goed tegen het licht te houden en u hierbij te ondersteunen, zodat u de juiste beslissingen gaat nemen. Ons Pluspakket is dus geheel afgestemd op uw wensen en behoeften bij een scheiding in deze leeftijdsfase. Met het Pluspakket van de scheidingsplanner Haarlem, Heemstede, Velserbroek kunt u uw nieuwe toekomst extra zorgvuldig plannen.

Waarom de Scheidingsplanner Haarlem, Heemstede, Velserbroek

Han Assman | De Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen