Slide Op vakantie na of tijdens de scheiding - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Op vakantie na of tijdens de scheiding

De zomervakantie is in zicht. Wat zijn uw plannen dit jaar? Gewoon lekker thuis blijven en leuke uitstapjes maken met de kinderen? Of gaat u toch liever de zon opzoeken in het buitenland? Wij horen de zee al ruisen, u ook? Maar wat uw plannen ook zijn, als u gescheiden bent komt er net iets meer bij kijken om alles te regelen voordat u de koffers echt kunt pakken. Daarom besteden wij deze maand aandacht voor de zomervakantie met allerlei tips voor een onbezorgde tijd!

5 tips voor een heerlijke tijd

1. Maak duidelijke afspraken met elkaar

In het ouderschapsplan staan de afspraken vastgelegd die u als ouders voor de kinderen heeft gemaakt. Zoals de afspraken over de financiële zaken en de omgangsregeling. Hieronder valt ook de afspraak hoe er met de (zomer)vakanties wordt omgegaan. Het is belangrijk om die afspraken duidelijk in het ouderschapsplan te omschrijven. Hoe duidelijker omschreven des te minder kans op conflicten. Heeft u nog geen uitgewerkt ouderschapsplan omdat u bijvoorbeeld nog midden in het scheidingsproces zit? Neem er ook in op dat jullie als ouders ieder jaar in bijvoorbeeld de maand januari de vakanties voor dat jaar met elkaar afstemmen.

2. Stem alles duidelijk met elkaar af

Bespreek samen de bestemming van de vakantie. Wat willen de kinderen? Wat wil ik? En wat wil de andere co-ouder? Kinderen vinden het ook leuk om betrokken te zijn bij het plannen van de duur en bestemming van de vakantie, maar laat hun niet beslissen. Spreek ook duidelijk onderling af, wie welke kosten van de vakantie betaalt. En bedenk dat kinderen drie weken achter elkaar bij de ene ouder soms als heel lang kunnen ervaren met een enorm gevoel van heimwee. Daarnaast willen ze ook vaak graag een deel van de vakantie gewoon thuis zijn, of even acclimatiseren voordat de school weer begint.

3.  Maak met elkaar een planning

Maak ruim van te voren een planning met de andere co-ouder. Wanneer zijn de kinderen bij de ene ouder en wanneer bij de andere. Realiseer u dat kinderen echt geen zes weken in het buitenland willen en hoeven te zitten. Over het algemeen is dat gewoon teveel en bovendien vermoeiend en kostbaar. Een vakantieplanning is de basis waar u op terug kunt vallen en geeft duidelijkheid en rust. En natuurlijk kan u in onderling overleg altijd nog flexibel zijn en de planning aanpassen als dat nodig is.

4. Hoe gaat u om met nieuwe partners

Bespreek bij nieuwe partners als ouders of het acceptabel is, dat de nieuwe partner (en eventuele kinderen van deze nieuwe partner) mee gaan op vakantie. En vergeet niet de kinderen te vragen wat zij hiervan vinden! De nieuwe partner doet er in ieder geval verstandig aan om zich terughoudend op te stellen. Kinderen willen voor alles exclusieve aandacht van hun ouder hebben.

5. Regel op tijd de benodigde documenten

Naar het buitenland op vakantie? Regel –naast een geldig paspoort, eventueel visum, ziektekostenverzekering en reisverzekering voor de kinderen- ook de volgende formulieren om vakantiestress te voorkomen:

Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland
• Recent uittreksel gezagsregister *
• Recent uittreksel BRP (was GBA) *
• Geboorteakte *
• Kopie paspoort toestemming gevende ouder
• Eventueel kopie retourticket van het kind
• Eventueel uitspraak met betrekking tot gezag en omgang
• Eventueel het ouderschapsplan

Informeer ook bij de ambassade of het consulaat van het betreffende vakantieland hoe zij met alleenreizende ouders met kinderen omgaan. Soms zijn er nog aanvullende documenten nodig.

* Deze documenten mogen maximaal 3 maanden oud zijn

Ook tips?

Heeft u zelf nog tips? We horen ze graag. In de andere artikelen deze maand zullen we nog tips geven vanuit de situatie van de alleenstaande ouder en vanuit de situatie van het kind. Blijf ons dus volgen!

Gratis scheidingsboekje

Gratis scheidingsboekje van de Scheidingsplanner KennemerlandWilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Bestel dan ons gratis boekje “Een nieuwe start…”. 

In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. Zo weet u precies wat belangrijk is in deze hectische periode.

Vraag het boekje nu aan

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65 of vul hieronder uw gegevens in, wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen