Slide financieel advies bij een scheiding - Scheidingsplanner Haarlem - Heemstede - Velserbroek

Financieel en fiscaal advies bij een scheiding

Naast emoties spelen financiën een grote rol bij een scheiding. Want de financiën bepalen voor 80% uw nieuwe toekomst. Het is daarom een logisch gevolg dat 80% van de scheidingsproblemen over geld gaan. De belangrijkste vragen zijn meestal of u in het huis kunt blijven wonen, wat de hoogte van de alimentatie is en wat u elke maand overhoudt om de boodschappen te kunnen doen. Daarnaast spelen er nog diverse andere financiële zaken mee die bij uw scheiding geregeld moeten worden. En laten we vooral de fiscale gevolgen niet vergeten.

Wat er allemaal financieel geregeld moet worden?

Eigen woning

Een eigen huis is één van de meest complexe vraagstukken bij een echtscheiding. Mocht één van u in de koopwoning willen blijven wonen, dan is de belangrijkste vraag of dat financieel haalbaar is. Om daar duidelijkheid over te krijgen, zult u eerst al uw financiële zaken op een rijtje moeten zien te krijgen. Daarnaast kent de eigen woning ook een groot aantal fiscale gevolgen. Denk bijvoorbeeld aan de aftrekposten en de eigenwoningreserve.

Kinderalimentatie

Na de scheiding blijft u samen verantwoordelijk voor de kinderen, zowel voor de zorg als voor de financiën. Het is natuurlijk erg belangrijk dat uw kinderen op financieel en emotioneel gebied zo min mogelijk van de scheiding merken. Het is de bedoeling dat het kind dezelfde dingen kan blijven doen als voor de scheiding.

Partneralimentatie

Na de echtscheiding blijft u verplicht om financieel voor elkaar te zorgen. Deze onderhoudsplicht staat nu eenmaal in de wet. De partneralimentatie komt in beeld wanneer één van de twee niet volledig in zijn of haar eigen onderhoud kan voorzien en de inkomens dus onderling verschillen. Degene met het hoogste inkomen draagt bij aan het levensonderhoud van degene met het laagste inkomen.

Pensioen

Ook over uw pensioen zult u afspraken moeten maken en dat is vaak een aardig rekensommetje. U kunt kiezen voor pensioenverevening of pensioenconversie. Maar dit is wel erg eenvoudig gezegd. Want in de praktijk blijkt dat het voor scheidende partners vaak lastig is om een keuze te maken tussen verevening en conversie. Het heeft beide voor- en nadelen en vooral ook fiscale gevolgen.

Belastingen

Het meest onderschat bij een scheiding zijn toch wel de fiscale gevolgen. En dat terwijl er juist zoveel fiscale valkuilen zijn. Zoals op het gebied van het fiscale partnerschap, de eigen woning, pensioenen, levensverzekeringen, alimentatie, heffingskortingen, afkoopsommen en toeslagen. Wij adviseren u om op tijd voldoende zorg aan de fiscaal voordeligste oplossing te besteden.

Tegemoetkomingen

Een scheiding heeft ook invloed op eventuele tegemoetkomingen die u ontvangt, zoals de kinderbijslag, het kind gebonden budget of de kinderopvang toeslag. De ene tegemoetkoming kan wel en een andere kan niet over u beiden verdeeld worden, de Belastingdienst hanteert hier verschillende regels voor.

Eigen onderneming

Als een ondernemer gaat scheiden wegen het zakelijke en financiële gedeelte extra zwaar. Dit maakt de scheiding ook veel complexer. Een scheiding kan grote zakelijke gevolgen hebben. Als partners een onderneming delen, dan is er de vraag wie het bedrijf voortzet. Als men een partner moet uitkopen, kan zelfs de continuïteit van het bedrijf in gevaar komen. Hoe gaat u de juiste afspraken maken, ook op fiscaal gebied?

Waarom financieel en fiscaal advies bij een scheiding?

Wij merken in de praktijk dat de financiële en fiscale gevolgen van een scheiding vaak onderschat worden. En dat er verkeerde afspraken gemaakt worden. Vaak omdat men er te gemakkelijk over denkt want zo ingewikkeld kan het allemaal toch niet zijn? Een onderzoek geeft echter aan dat veel mensen kampen met de financiële gevolgen van een scheiding. Dat komt omdat maar liefst één op de twee Nederlanders niet precies weet hoe ze een scheiding moeten aanpakken. En toch probeert 63 procent van de respondenten zelf zijn financiële zaken af te handelen. Van de groep die geen financieel specialist heeft ingeschakeld, heeft 80 procent daar spijt van. Zij hebben vooral informatie gemist en verkeerde afspraken gemaakt. Andersom vindt 90 procent van de groep die wel de hulp van een specialist heeft ingeroepen, dat altijd bij een scheiding aan te raden.

Een financieel adviseur in gespecialiseerd in scheidingen, zoals de Scheidingsplanner, zorgt ervoor dat u samen de juiste financiële afspraken maakt en dat de meest optimale fiscale oplossingen gekozen worden. De afspraken worden aan de wet en de alimentatienormen getoetst. En wat nog veel belangrijker is: hij/zij zoekt op welke manier uw wensen het beste ingevuld kunnen worden. Zo heeft u een goede basis om in de gesprekken met uw partner de juiste afspraken te maken. Met als uitkomst dat u inzicht krijgt in uw nieuwe (financiële) toekomst.

Financieel advies bij de Scheidingsplanner

• Financiële positie na scheiding duidelijk in beeld
• Financieel en fiscaal advies samengevat in een persoonlijk plan
• Kostenbesparende en vlotte afwikkeling
• Deskundige begeleiding met een informeel karakter

Financieel en fiscaal advies bij een scheiding is onze expertise. Alle financiële zaken bij een scheiding zoals de alimentatie, de eigen woning en het pensioen worden door ons in het proces meegenomen, uw nieuwe financiële toekomst wordt hierdoor direct inzichtelijk. Dat zorgt voor rust en duidelijkheid. En omdat het uiteindelijk niet alleen om de cijfers draait, worden bij ons de emoties en de belangen van eventuele kinderen ook uitgebreid besproken.

Financieel overzicht + emotioneel inzicht = uitzicht op een nieuwe toekomst

Wij merken dat deze aanpak ons een voorsprong op mediators of advocaten geeft. We worden vaak benaderd door mensen die bij een andere mediator of advocaat aan tafel zitten, maar op financieel en fiscaal gebied nog met veel vragen zitten. Uiteraard kunnen wij u dan op dit deelgebied helpen, het betekent echter wel extra tijd en kosten. Kies daarom meteen voor een scheidingsbemiddelaar die uw gehele scheiding op elk gebied kan begeleiden en ondersteunen zodat u in één keer de juiste afspraken voor uw nieuwe toekomst kunt maken. Wij kunnen u begeleiden op basis van mediation als u samen de scheiding wilt regelen. Is dit echter geen optie dan kunnen wij u ook alleen bijstaan.

Waarom de Scheidingsplanner Haarlem, Heemstede, Velserbroek

Han Assman | De Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen