Slide Hoe kan ik de scheiding regelen - Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Hoe kan ik de echtscheiding regelen?

Heeft u besloten om te gaan scheiden? Uit onderzoek onder gescheiden mensen is gebleken, dat ruim 75% van de ondervraagden het inschakelen van professionele hulp noodzakelijk acht. Mede omdat bleek dat er zoveel moest worden geregeld en het maken van afspraken enorm tegenviel. Vooral veel moeite had men met alle zaken rondom de kinderen en de financiën. Uit het rapport bleek ook dat men aangaf, achteraf gezien dingen anders zou hebben gedaan of bepaalde informatie had gemist. Men had vooral meer behoefte aan informatie over rechten en plichten en financiële zaken.

Maar door wie laat u nu de echtscheiding regelen? Er is tegenwoordig een zee aan keuze in professionele begeleiding: advocaat, mediator, bemiddelaar. Bij wie voelt u zich als een vis in het water? Dat is natuurlijk heel erg afhankelijk van uw behoeften en wensen. Welke belangen spelen ermee? Voor uw gemak hebben wij alle mogelijkheden op een rijtje gezet.

  • helemaal mee eens
  • grotendeels mee eens
  • grotendeels mee oneens
  • geen/andere mening

Professionele hulp is noodzakelijk

Mediation

U kunt voor een mediator kiezen als u en uw partner graag in onderling overleg de echtscheiding willen regelen. Een mediator begeleidt de gesprekken tussen u en uw partner en is onpartijdig. U maakt bij mediation wel zelf samen de afspraken voor alle zaken die bij een scheiding komen kijken. De mediator helpt u in het proces en houdt rekening met de gevoelens van u allebei. Hij/zij zal u in duidelijke taal informeren, uw wensen inventariseren en zal met alternatieven komen als u in het proces vastloopt. Zo kunt u tot oplossingen komen, die voor u en voor uw ex-partner aanvaardbaar zijn. En dat is in belang van u allebei én in het belang van uw kinderen. Het grote voordeel van mediation is het feit dat een mediationtraject doorgaans korter duurt, minder kost en minder stressvol is dan bijvoorbeeld de gang naar de rechter. Veel mediators werken samen met een advocaat, zodat u die niet apart hoeft in te schakelen.

Een aantal voordelen van mediation zijn:
• U komt er samen uit
• Dingen worden uitgesproken
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Overigens is mediation geen beschermd beroep. Let er dus bij uw keuze op mediator de nodige opleidingen heeft gevolgd. Neem daarbin ook mee hoe de mediator op financieel en fiscaal gebied is onderlegd. Juist op die gebieden worden vaak niet de juiste afspraken gemaakt. Beoordeel de mediator dus ook op zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van woning en hypotheek, fiscale zaken, alimentatie, pensioen etc. En kies tot slot ook altijd voor een mediator waar u beiden een goed gevoel bij heeft en die u beiden vertrouwt.

Lees meer over mediation.

Advocaat

Een advocaat begeleidt uw echtscheiding vaak met name op juridisch vlak. Hierdoor moet u zelf afspraken maken over bijvoorbeeld de kinderen en de alimentatie. De advocaat bespreekt alleen met u welke afspraken er in het verzoek tot echtscheiding moeten komen te staan. Nadat dit verzoek compleet is, wordt dit naar de rechtbank gestuurd. U kunt ervoor kiezen een gezamenlijke advocaat te nemen of u kunt ieder een eigen advocaat inschakelen. Als u kiest voor een gezamenlijke advocaat, dan wilt u samen de scheiding regelen en samen afspraken maken. Een gezamenlijke advocaat is echter geen mediator! In het overzicht onderaan deze pagina zijn de verschillen duidelijk voor u in kaart gebracht.

Als u onderling geen afspraken kunt maken, dan zult u – als u zich door een advocaat wilt laten vertegenwoordigen – ieder een eigen advocaat in de arm moeten nemen. In dit geval zal uw advocaat alleen uw belangen behartigen. De advocaten zullen proberen om tot overeenstemming te komen. Lukt dit niet, dan zullen beide advocaten vechten in het belang van hun eigen cliënt. Dit doen zij door procedures te starten in de rechtbank. Over het algemeen duurt de scheiding langer en zijn de kosten veel hoger bij het inschakelen van een (eigen) advocaat.

Ook een advocaat heeft in veel gevallen zelf geen kennis in huis op het gebied van uw woning en hypotheek, pensioen, fiscale regels, alimentatie etc. Zijn/haar kennis ligt op het jurdische vlak. Als u op deze gebieden goede afspraken wilt maken, dan zult u hiervoor nog apart een financiële expert moeten inschakelen. Dat betekent vertraging in het gehele proces en extra kosten.

Scheidingsbemiddelaar

Het verschil tussen een scheidingsbemiddelaar en een mediator is niet altijd duidelijk. Dat komt voornamelijk omdat er veel raakvlakken zijn. Het grootste verschil zit in de werkwijze. Een mediator is het er doorgaans om begonnen het gesprek tussen twee partijen goed te laten verlopen. Een bemiddelaar daarentegen kan blijk geven van eigen opvattingen, zo invloed uitoefenen en een mogelijke oplossing aanreiken. Hij kan ook, anders dan een mediator, met elk van de partijen afzonderlijk overleggen. Een mediator zal daarentegen ervoor zorgen dat cliënten juist wél met elkaar in gesprek blijven.

 Ook een scheidingsbemiddelaar kan over het algemeen uw gehele echtscheiding regelen, met in meer of mindere mate ook het gehele financiële vraagstuk. De algemene vraagstukken worden besproken en de emoties die spelen komen aan bod. Er wordt een ouderschapsplan voor de kinderen gemaakt en een boedelverdeling opgesteld. Als u voor een scheidingsbemiddelaar kiest, heeft u meestal geen eigen advocaat nodig.

Een aantal voordelen van een scheidingsbemiddelaar zijn:
• Er wordt direct een omgangsregeling voor de kinderen afgesproken
• De hoogte van de alimentatie wordt onderling besproken
• U komt er samen uit
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Let er bij uw keuze van een scheidingsbemiddelaar op hoe goed hij/zij op financieel en fiscaal gebied is onderlegd, dit verschilt per bemiddelaar.  Vraag dus naar zijn/haar kennis en ervaring op het gebied van woning en hypotheek, pensioen, fiscale zaken, alimentatie, etc. Hebben zij dit zelf in huis of moeten zij dit uitbesteden aan een expert? Dit laatste zal tot gevolg hebben dat het scheidingstraject meer tijd kost, u wellicht met meerdere partijen te maken krijgt en dus ook met extra kosten.

Een aantal voordelen van een scheidingsbemiddelaar zijn:
• Er wordt een omgangsregeling voor de kinderen afgesproken
• Onderling wordt de hoogte van de alimentatie besproken
• Er samen uitkomen
• Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

De Scheidingsplanner

Bij de Scheidingsplanner Haarlem – Heemstede – Velserbroek vindt u alle bovengenoemde vormen onder één dak. Maar wij gaan nog een stap verder door uw scheiding óók financieel en fiscaal zo optimaal mogelijk te regelen. Want bij het regelen van een scheiding komt veel meer kijken dan alleen de juridische zaken, de kinderen en de alimentatie. Er spelen veel  financiële vraagstukken, zoals wie blijft er in de woning wonen, wat wordt het inkomen na de scheiding, uw pensioen enzovoorts. De Scheidingsplanner is een onafhankelijk financieel adviseur gespecialiseerd in echtscheidingen en kijkt naar uw totale financiële plaatje, ook fiscaal én juridisch. Maar omdat een scheiding niet alleen om cijfers draait, komen ook de emoties bij ons aan bod en is onze begeleiding gestoeld op mediation.

Han Assman | De Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

 Voordelen Scheidingsplanner
– Alle voordelen van mediation mét inzicht in uw nieuwe financiële toekomst
– U wordt het samen eens en komt er samen uit
– Uw scheiding ook fiscaal geregeld
– Sneller en goedkoper dan ieder een eigen advocaat

Kortom, een complete scheidingsaanpak met alle begeleiding onder één dak. U heeft ook geen advocaat nodig, ook dat handelen wij voor u af. De Scheidingsplanner helpt u door het hele traject en neemt u alles uit handen. Het startpunt is overleg in een informele en open sfeer, met persoonlijke aandacht voor uw situatie en voor elkaars meningen en emoties. De begeleiding is gericht op het bereiken van de gewenste oplossing, met afspraken die in de praktijk ook echt gaan werken. Zodat u later kunt zeggen ‘we hebben het allemaal goed geregeld’.

En kunt u niet samen aan tafel om uw scheiding te regelen? Anders dan bij een mediator of bemiddelaar, kunt u ons ook inschakelen om alleen voor u de scheiding te regelen.

Waarom de Scheidingsplanner Haarlem, Heemstede, Velserbroek

Han Assman | De Scheidingsplanner Haarlem | Heemstede | Velserbroek

Wij bieden u een totaaloplossing voor elke scheiding. Dus wat uw verhaal ook is, wij hebben altijd een aanpak die bij u past. Daarnaast zijn wij anders dan anderen. Wij regelen uw scheiding niet alleen juridisch, maar juist ook op financieel én fiscaal gebied. Hiervoor hebben wij alle kennis zelf in huis en dat maakt onze aanpak uniek. Wij gaan dus een stap verder dan een advocaat of mediator tegen een concurrerende prijs.

Lees verder

Gratis scheidingsboekje

Wilt u weten wat er allemaal bij een scheiding komt kijken? Vraag dan ons gratis scheidingsboekje aan. In ons boekje vindt u alle informatie in heldere en duidelijke taal beschreven. 
Bestel hier uw gratis exemplaar.

Meer weten of een afspraak maken?

Bel 023 – 547 95 65  of vul hieronder uw gegevens in en wij nemen direct contact met u op.

* Graag invullen